Forumson

nohut nasıl çimlenir Nohut - Nohut Nedir - Nohut Yetiştiriciliği Nohut Yetiştiricil

Yaşam ve Eğlence Katagorisinde ve Bitki Dünyası Forumunda Bulunan nohut nasıl çimlenir Nohut - Nohut Nedir - Nohut Yetiştiriciliği Nohut Yetiştiricil Konusunu Görüntülemektesiniz.->Nohut - Nohut Nedir - Nohut Yetiştiriciliği forumson.com - nohut nasıl çimlenir Nohut - Nohut Nedir - Nohut Yetiştiriciliği Nohut ...


Reklamı Kapat

Geri git   Forumson > Yaşam ve Eğlence > Bitki Dünyası


Bitki Dünyası Bitkiler ile ilgili Her Şey Burada!

Yeni Konu aç   Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 12-02-2009, 21:44   #1 (permalink)
Moderator

Yasal UyarıArkadaşlar Lütfen Konulara Cevap Yazalım iyi veya Kötü Değerlendirelim Emeğe Saygı!
Bilgiler
Üyelik tarihi: Nov 2008

Mesajlar: 1,198
Konuları: 759

Tesekkür: 0
40 Mesajina 70 Tesekkür Aldi Üye No: 6152
REP Gücü : 1000
REP Puanı : 21
Sevgi is on a distinguished road
Seviye: 30 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Aktiflik: 78 / 729
Güç: 399 / 12840
Deneyim: 17%
İletisim

Standart nohut nasıl çimlenir Nohut - Nohut Nedir - Nohut Yetiştiriciliği Nohut Yetiştiricil

 

Nohut - Nohut Nedir - Nohut Yetiştiriciliği
forumson.com - nohut nasıl çimlenir Nohut - Nohut Nedir - Nohut Yetiştiriciliği Nohut Yetiştiricil
Nohut Yetiştiriciliği





Ekonomik Önemi
Türkiye'de yemeklik baklagiller arasında fasulye ve mercimekten sonra ekim ve üretimi en fazla yapılmakta olan nohut, kurak bölgelerin bitkisidir Nohut, toprak isteği bakımından kanaatkar oluşu dolayısıyla ve köklerinin havanın serbest azotunu tespit etmesi bakımından hububat- yemeklik münavebesinde önemi çok büyüktür Daneleri proteince çok zengin olup (%18-31) aynı zamanda bir sanayi ham maddesidir Nohudun geçit formları ile yabani formları arasındaki formları hayvan yemi olarak kullanılır
Morfolojisi
Nohut bir senelik çalımsı bir görünüşe sahiptir Tohumları için kültüre alınmaktadır
Besin ve Sağlık Değerleri
Nohut ihtiva ettiği protein, mineral maddeler ve vitaminler yönünden çok zengin bulunması dolayısıyla, asırlardır insanların beslenmesinde büyük roller oynamıştır Nohuttan dane renginde beyazdan siyaha kadar 20 renk müşahede edilmektedir Dane rengi danenin kimyevi birleşimi hakkında kaba bir fikir vermektedir Renk açıldıkça değer artmaktadır Renkli tohumların şişmeleri zor kabukları kalındır Bunlar daha ziyade yemlik çeşitlerdir Renksiz tohumlar genellikle iri daneli nohutlar olup yemeklik olarak kullanılmaktadır Renkli tohumlar ise küçük daneli olmaktadır Yemlik koyu renkli tohumların protein miktarı yemeklik nohutlardan fazladır Nohutların 1000 dane ağırlıkları 64-650 g arasında, hektolitre ağırlığı ise 78-80 kg arasında değişmektedir
Yetiştiriciliği
Yükseklik olarak nohudun yetiştirildiği alanlar 0 ile 5600 m arasındaki arazi parçalarıdır Dünya üzerinde oldukça geniş bir alana yayılan nohut kurak ve yarı-kurak bölgelerin bitkisidir Nohut yetiştirme hududu kuzeyde 52 paralele kadar çıkar Buralarda koyu renkli nohut çeşitleri yetiştirilir İklim istekleri bakımından mercimekten sonra kurağa ve sıcağa en fazla dayanıklı yemeklik baklagil bitkisidir Oldukça derinlere inebilen kökleri vardır Gövde ve yaprakları tüylerle örtülü olup, bazen de epidermis bir mum tabakası ile kaplıdır Nohutların bu karakterleri nedeniyle diğer yemeklik baklagillerin kuraklıktan zarar gördükleri yerlerde yemeklik baklagil olarak kolayca yetiştirilebilir Bilhassa kurak steplerimiz için elverişli bitkilerden biridir Vejetasyon süresi 60-90 gündür Nohudun toprakta çimlenebilmesi için toprak ısısı +3ºC'den fazla olmalıdır Nohut danelerinin optimum çimlenmesi için ortalama 15º C sıcaklığa ihtiyaç vardır 26ºC'yi aşan sıcaklık dereceleri çimlenme üzerine olumsuz etkide bulunmaktadır Yüksek sıcaklık dereceleri nohut bitkisindeki yaprak sayısını artırmaktadır Optimum üzerindeki yüksek sıcaklık dereceleri gövdenin zayıf olmasını ve daha az dal oluşturmasını teşvik eder Nohut türlerinin optimum sıcaklık istekleri 18-26ºC arasında değişmektedir Nohut donlardan zarar görür Ancak genel bir ifade olarak -10oC'ye kadar tahammül edebilir Fazla nemden hoşlanmazlar Yağışlı mevsimlerde mantari hastalıklara ve kök çürüklüğüne yakalanarak verimleri düşük olur Bunun için normal olarak hiç sulamadan da yetiştirilebilirNohut toprak hususunda son derece kanaatkardır Yemeklik baklagiller içinde kirece en fazla tahammül gösteren bir bitkidir Nohut aynı zamanda yemeklik baklagiller içerisinde tuzluluğa en dayanıklı bir bitki olmaktadır Bu nedenle de topraklarda tuzluluk ortaya çıktığında ekim nöbetinde nohut bitkisi baklagil olarak özel bir öneme sahiptir Nohut genel olarak hafif, kireçli kumlu topraklarda iyi yetişirse de en ideal nohut yetiştirme toprağı kumlu-tınlı topraklar teşkil eder Aslında nohut toprak isteği yönünden fazla istekli olmayıp, her türlü toprakta yetişir Nohut suyu geçiren, gübrelenmiş, kuvvetli ve orta ağır yeteri kadar toprak nemi ihtiva eden topraklarda sıhhatli bir şekilde yetişir
Fazla asitli topraklardan hoşlanmazlar Toprak reaksiyonunun pH=7,5-8,0 arasında olmasını isterler Fazla yağış bitkide olumsuz etki yapar Toprak şartlarına bağlı olarak vejetatif gelişme süresince sulama ya da hafif yağış istenir
Toprak Hazırlığı
Sonbaharda kırlangıç kuyruğu ve kazayağı gibi, toprağı 10-15 cm alttan işleyen aletlerle toprak sürülür ve kışa öylece terk edilir Nohut bitkisi çok iyi ve itinalı bir şekilde hazırlanmış olan tohum yatağına ihtiyaç göstermez Genellikle kaba topraklarda nohudun çimlenmeleri için uygun olup, ince toz haline getirilmiş topraklarda çimlenme düşmektedir Toprak işlemesi 1-3 defa yapılabilir Kuru ziraat sisteminin uygulandığı bölgelerde nohut ziraatında ise toprağın fazla işlenmesine gerek yoktur Nohut bitkisi derin kök sistemine sahip olduğu için usulüne uygun olan bir derinlikte hazırlanmış topraklarda iyi gelişme göstermektedir
Ekim Zamanı
Nohudun ekim zamanı memleketimizde farklılıklar arz eder Öyle ki, bazı bölgelerimizde nohut hasat edilirken, diğer bazı bölgelerimizde nohut henüz ekilmektedir Orta Anadolu'da nohut ekimi Mart ayının ikinci yarısı ile Nisan ayı başlarında, Doğu Anadolu'da ise Nisan ayı ortası ile Mayıs ayı başlarında yapılmaktadır Fakat erken ekimle beraber yabancı ot problemi de görülebilmektedir Nohutta ekime karar verebilmek için çeşidin antraknoza dayanıklı olup olmadığını bilmek gerekir Damla 89, Gülümser ve Çağatay gibi antraknoza tolerant çeşitler mart ortasından itibaren şartlar uygun olduğunda Amasya, Tokat ve Çorum'da ekilebilmektedirHassa çeşitlerde (İspanyol ve Canıtez gibi) ekim için mayıs ayı beklenmelidir
Ekim Tekniği
Ekim serpme veya makinalı ekim yapılmaktadır Memleketimizde en çok uygulanan serpme usulü ekimdir Serpme ekim metodunda daha fazla tohum kullanılmakta ve üniform bir çimlenme sağlanamamaktadır Ancak en ideal ekim metodu tohum ekme makineleriyle sıraya ekimdir
Sıra arası mesafesi 25-35 cm, sıra üzeri 3-5 cm arasında değişir Memleketimizde en çok serpme, daha sonra sırava ekim tercih edilir Sıraya ekimde ekim derinliği 5-6 cm olmalıdır Tohumlar 5-6 cm daha derine ekilecek olursa , çimlenme zamanı, bitki başına düşen bakla ve çiçek sayısı azalır, çiçeklenme yavaş seyreder Eskiden uygulanan ekim metotlarından, serpme ekimde dekara ortalama 15-18 kg mibzerle ekimde ise ortalama 10-12 kg tohum atılmaktadır
Gübreleme
Ekim zamanı, şayet imkan varsa, azotlu ve fosforlu gübreler verilmelidir Ama genel bir kaide olarak toprak analizleri sonucunda yapılacak olan gübre tavsiyeleri daha doğru bir uygulama tarzı olacaktır Genel olarak dekara ortalama 2-3 kg N ve 4-6 kg P2 O5 ile gübreleme verimde oldukça büyük bir artış meydana getirmektedir Gübreler ekimle birlikte veya bir hafta önce tarlaya serpilmek ve hafif tırmıkla karıştırmak suretiyle verilmelidir
Hastalıklar
Antraknoz (Mycrospharella rabici) : Ascohyta rabici (Pass) Labr Mantarı tarafından meydana çıkarılır Bu hastalığa yakalanan nohutların baklalarında lekeler bulunur Bu lekeler de ufak siyah lekeler halinde hastalık amilinin piknitleri vardır Hasta bitkiler solgun yeşil renkte görünürler Bitkinin gövde ve daları lekelerin bulunduğu yerden kırılır Arız bulunan yer vazife yapamaz ve kurumaya mahkumdur Bu hastalığa köylüler ''Bulut çaldı '' demektedir Hastalık özellikle çiçeklenme döneminde çok etkili olmaktadır
Zararlılar
Zararlıların başında nohut sineği (Liriomyza cicerina Rond) gelmektedir Nohutların alt yapraklarında sararma ve dökülmelerin başlaması, yaprakların iki zarı arasında boşluklar ve içlerinde kirli sarı renkli parlak küçük (2-3 mm) larvaların görülmesi, tarlada nohut yaprak sineğinin mevcut olduğuna delildir Nohut çimlenip topraktan çıktıktan bir hafta sonra dalcıklar üzerinde larvaları meydana getiren 2-3 mm boyunda karın kısmı sarı çizgili üst kısımları gri siyah renkli sinekler görülür
Yabancı Ot Mücadelesi
Mekanik olarak nohut tarlasındaki yabancı otlarla mücadele yanında kimyasal ot öldürücü herbisitlerle yapılan mücadele nohut kültüründe daha ekonomik olmaktadır Dekara 200ccemilasyon halinde Gramaxone, 200gr Simazin, 500 gr Aretit veya 200-300 gr Prometryne gelecek şekilde ekimden bir hafta snra henüz nohut fideleri toprak yüzüne çıkmamışken tarlaya uygun miktarda su ile karıştırılarak pülverizatörlerle atılmaktadır Bu ilaçların kullanılması yabancı otların ortalama olarak %80 'ini kontrol altına almaktadır Son yıllarda dekara 200 gr Linuron kullanılmaktadır Ekimden hemen sonra kullanılmalıdır
Hasat ve Harman
Dane dökme diğer yemeklik baklagil cinslerine oranla daha az önemlidir Bu yüzden yapraklar ve çakıldaklar (meyve) saman sarısı bir renk aldığında hasada girilir Hasat, makine ile de yapılabilmektedir



alıntı *


Ekim Zamanı: Çiftçilerimiz nohudu genellikle geç ekmekte, çoğu çiftçide mayıs ayı gelmeden ekime başlamamaktadır Buna neden olarak da erken yapılan ekimlerde nohudun antraknoz hastalığına yakalanma ihtimallerinin daha fazla olmasını gösterilmektedir Bu bir bakıma doğru olmakla birlikte genelde yanlıştır Çünkü geç olarak yapılan ekimlerde bazı yıllar yağış gelmediği için verim almak imkânsız hale gelmekte, bazı yıllarda geç gelen yağışlar nedeniyle geç olarak yapılan ekimlerde nohut hastalığa yakalanabilmektedir

Hastalığa dayanıklı çeşit kullanarak erken ekim yapmak verimi artırır Nohut ekiminin en geç olarak Nisan ayı ortalarına kadar yapılması gerekir

Ekim derinliğinin ise ekim zamanı ve buna bağlı olarak da topraktaki tav durumu ile çok yakın ilgisi bulunmaktadır Erken ekimlerde yâda toprakta çıkışı tamamlayacak kadar tav bulunması durumunda tohumu derine ekmenin herhangi bir avantajı görünmemekle birlikte, geç olarak yapılan ekimlerde yâda toprak yüzeyinin çok kuru olduğu yıllar ve mevsimlerde tohumu 10r11;15 cm gibi derine ekerek tava bırakmak çıkışın sağlanması açısından büyük önem taşır

Çiftçiler hastalıktan kaçmak amacıyla nohudu geç ekmektedirler Bu gibi durumda ekim derinliğini artırarak tohumu tavlı toprağa bırakmak çıkışı sağlamak açısından gereklidir



Gübreleme: Orta Anadolu ve Geçit Bölgelerinde verim potansiyelinin 100 kg/da üstüne çıktığı durumlarda ve yıllarda 3 kg/da civarındaki azotlu gübre dozu yeterli olacaktır Verilecek azot dozu arttıkça bitkilerdeki nodozite sayısı ve iriliğinde azalma meydana gelmiştir

Yapılan çalışmalardan mercimek ve nohutta bakteri uygulamaları olumlu bir sonuç vermemiştir

Nohut ekiminin sıraya yapılması ve sıra arası mesafenin 40r11;45 cm olması gerekir Makineli çapa ve traktörle tarlaya girilip yapılacak diğer işlemler sıra arasının en az 45 cm olmasında büyük yarar vardır
Dekara atılacak tohum miktarı tohum iriliğine değişiklik gösterir İri taneli "İspanyol" diye isimlendirilen nohutlarda bu miktar 10r11;13 kg dır

Çıkış öncesi kimyasal ot öldürücülerin kullanılması yabancı ot kontrolünde büyük yarar sağlamaktadır


alıntı *
Sevgi isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Sponsored Links
Cevapla

Bookmarks

Tags
1_nohut_yetistiriciligi, bitkisini_nasil_yetistirebilirim, çimlenir, jojobadikim_1_turkiyede_nohut, jojoba_dikim_ayi_1, nasıl, nedir, nohut, nohut_nasil_cimlenir, nohut_nasil_ekilir_1, nohut_tohumun_ekonomik_onemi_nelerdir, nohut_yetistiriciligi_zararlilarla_mucadele_1, nohut_yetistirmek, ruyada_olu_uzerine_nohut_serpmek_1, tohumun_ekonomik_onemi_nelerdir, yetistiriciligi_1_jojoba, yetiştiricil, yetiştiriciliği


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Gitmek istediğiniz klasörü seçiniz

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Nar Nedir - Nar Yetiştiriciliği DeNGeSiZ Bitki Dünyası 0 11-02-2008 11:11
Gül Nedir - Gül Yetiştiriciliği DeNGeSiZ Bitki Dünyası 0 11-02-2008 11:06
Nohut Örneği (Resimli Anlatım) нüzüη El Örgü Örnekleri 0 10-23-2008 13:53
Nohut (cicer arietinum) Yaso Şifalı Bitkiler 1 09-13-2008 03:46
Pirinçli Nohut çorbası LeGoLaS Mutfak-Yemek Tarifleri 0 03-20-2008 22:47


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 10:46 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

Website Statistics
Toplist
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir, yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız doganinternet@hotmail.com email adresine bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.
Report Abuse, Harassment, Scamming, Hacking, Warez, Crack, Divx, Mp3 or any Illegal Activity to doganinternet@hotmail.com

DMCA.com