Forumson

hangi yiyeceklerde hangi asitler bulunur

Bitki Dünyası Katagorisinde ve Biyoloji Forumunda Bulunan hangi yiyeceklerde hangi asitler bulunur Konusunu Görüntülemektesiniz.->Asit ve Bazlar,Hangi Yiyeceklerde Hangi Asitler Bulunur Günlük hayatta kullandığımız sabun,çamaşır suyu,tuz ruhu,bazı ilaçlar,gazoz,sirke,tıraş köpüğü,cilt bakım kremi,ketçap gibi maddelerin yapısında ...


Reklamı Kapat

Geri git   Forumson > Yaşam ve Eğlence > Bitki Dünyası > Biyoloji



hangi yiyeceklerde hangi asitler bulunur

Biyoloji


Yeni Konu aç   Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 02-13-2010, 12:29   #1 (permalink)
Operator

Yasal UyarıArkadaşlar Lütfen Konulara Cevap Yazalım iyi veya Kötü Değerlendirelim Emeğe Saygı!
 
Yaso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Bilgiler
Üyelik tarihi: Jan 2008

Mesajlar: 32,368
Konuları: 30916

Tesekkür: 3
482 Mesajina 1045 Tesekkür Aldi Üye No: 28
REP Gücü : 1000
REP Puanı : 27049
Yaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond repute
Seviye: 92 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Aktiflik: 3440 / 3440
Güç: 10789 / 47481
Deneyim: 74%
İletisim

Standart hangi yiyeceklerde hangi asitler bulunur

 

Asit ve Bazlar,Hangi Yiyeceklerde Hangi Asitler Bulunur Günlük hayatta kullandığımız sabun,çamaşır suyu,tuz ruhu,bazı ilaçlar,gazoz,sirke,tıraş köpüğü,cilt bakım kremi,ketçap gibi maddelerin yapısında asit yada baz bulunmaktadır
Bazı asit ve bazlar ise yediğimiz sebze ve meyvelerde doğal olarak vardırHatta bazı asit ve bazların eksikliğinde canlı vücudunda birtakım hastalıklar meydana gelir Folik asit eksikliğinde aneminin oluşması gibi Şimdi önemli asit ve bazların özelliklerini ve kullanıldığı alanları inceleyelim

Formik asit(HCOOH):
Bakterilere küf ve mayalara etki eder Mikrobik bozunmayı önlemek için gıdalarda koruyucu olarak kullanılır Karınca salgısında bol miktarda bulunur
Asetik asit(CH3COOH):
Sirke asidi olarak bilinir asetik asidin %5-8 lik çözeltisi sirke olarak kullanılır Asetik asit bir çok ilaç ve endüstri maddesinin hazırlanmasında kullanılır Tahriş edici kokuya sahip bir sıvıdır Alüminyum asetat tuzu,taze kesilmiş yaralarda kan dindirici olarak kullanılır
Sorbik asit(HC6H7O2):
Küf ve mayaların gelişmesine engel olurBu özelliğinden dolayı yiyeceklerde antimikrobik koruyucu olarak kullanılır Kokusu,lezzeti yoktur
Sülfürik asit(H2SO4):
Endüstride kullanılan en önemli asit ve dünyada en çok üretilen kimyasallardan biridir SO2 kullanılarak Kontak Metodu denilen bir metotla üretilir Endüstride bir çok alanda kullanılan bu asit,özellikle gübre üretiminde,amonyum sülfat üretiminde,patlayıcı yapımında,boya sanayiinde,petro kimya sanayiinde kullanılmaktadır
Benzoik asit(C6H5COOH):
Beyaz renkli iğne ve yaprakçık görünümünde bir maddedir Gıdalarda mikrobik bozunmayı önlemek için kullanılır En çok kullanıldığı alanlar,meyve suyu,marmelat,reçel,gazlı içecekler,turşular,ketçap ve benzeri ürünlerdir Benzoik asit,bir çok bitkinin yaprak,kabuk ve meyvelerinde bulunur Benzoik asit,genellikle sodyum tuzu olarak kullanılır İlave edildiği gıdanın tadını etkiler
Folik asit:
Folik asit,yaşayan tüm hayvan ve bitki dokularında az da olsa bulunur Folik asit en çok koyu yeşil yapraklı sebzeler ve gıda olarak kullanılan hayvanların böbrek ve karaciğerlerinde bulunur Biftek,hububat,sebzeler,domate s,peynir ve sütte az miktarda bulunur Folik asit eksikliğinde vücutta anemi (kansızlık) ortaya çıkar
Hidrojen sülfür(H2S):
Renksiz bir gazdır Kokmuş yumurtayı andıran bir kokusu vardırÇok zehirlidir Uzun zaman solunduğunda insanı öldüre bilir Havada seyrektik olarak bulunduğunda yorgunluk ve baş ağrısı yapar
Nitrik asit(HNO3):
Nitrik asit,dinamit yapımında kullanılır Nitrik asidin gliserin ile reaksiyonundan nitrogliserin meydana gelir Ayrıca nitrik asit NH4NO3 içeren gübrelerin üretiminde kullanılır
Fosforik asit(H3PO4):
Saf fosforik asit,renksiz kristaller halinde bir katıdır Fosforik asit, en çok, fosfatlı gübrelerin yapımında ve ilaç endüstrisinde kullanılır
Hidroflorik asit(HF):
Hidroflorik asit yüksek oktanlı benzin yapımında,sentetik kriyolit(Na3AlF6) imalatında kullanılır Ayrıca hidroflorik asit, camların üzerine şekil yapmak için kullanılır Bu iş için, önce cam eşya yüzeyi bir parafin tabakası ile kaplanır Sonra parafinin üzerine bir çelik kalem ile istenen şekil çizilir Bu çizgilere hidrojen flüorür gazı veya çözeltisi tatbik edilir Camdaki parafinin temizlendikten sonra camda yalnız sabit şekiller kalır

Sodyum hidroksit(NaOH):
Beyaz renkte nem çekici bir maddedir Su da kolaylıkla çözünür ve yumuşak kaygan ve sabun hissi veren bir çözelti oluşturur İnsan dokusuna kaşındırıcı bir etkisi vardır Sodyum hidroksit, lâboratuvarda CO2 gibi asidik gazları yakalamak için kullanılır Endüstride bir çok kimyasal maddenin yapımında, yapay ipek, sabun, kâğıt,boya, deterjan endüstrisinde ve petrol rafinelerinde kullanılır
Potasyum hidroksit(KOH):
Endüstride arap sabunu üretiminde, pillerde elektrolit olarak ve gübre yapımında kullanılır
Kalsiyum hidroksit(Ca(OH)2):
Beyaz bir toz olup, suda hamurumsu bir görünüş alır Sönmemiş kirece su ilave edilmesiyle elde edilir Kalsiyum hidroksit asidik gazların uzaklaştırılması, kireç ve çimento yapımı alanlarında kullanılır
Amonyak(NH3):
Renksiz, kendine özgü keskin kokusu olan bir gazdır Sıvı amonyak özellikleri bakımından suya benzer, polar yapıdadır, hidrojen bağı yapar ve su gibi iyonlarına ayrışır Amonyak,endüstride en çok azotlu gübrelerin ve nitrik asidin üretiminde başlangıç maddesi olarak kullanılır Lâboratuvarlarda ise amonyak , zayıf baz olarak ve bir çok kimyasal maddenin elde edilmesinde kullanılır Amonyak, bilhassa nitrik asit ve amonyum tuzları imalatında, üre, boya, ilaç ve plastik gibi organik madde imalatında kullanılır Amonyak gazı, normal sıcaklıkta basınç uygulandığında kolaylıkla sıvılaşır Oluşan bu sıvının buharlaşma ısısı yüksektir (327kkal/g) Bundan dolayı amonyak endüstride soğutucu olarak kullanılır
Hidrosiyanik asit(HCN):
Tabiatta bulunan zehirlerin en kuvvetlisidir HCN’ nin kokusu şeftali çekirdeği içi kokusuna benzer Metreküpte 34 miligram HCN varlığında kokusu hissedilebilir **dürücü tesir hızı yaklaşık 16 dakikadır **dürücü dozu konsantrasyonuna bağlıdır
Laktik asit:
Zeytine lezzet ve bileşenlerinin salamuraya geçişini sağlıyor
Probiyonik asit:
Peynirde,ekmek ve unlu mamullerinde rop hastalığına karşı, küflere karşı etkili bir asittir
Malik asit:
Hafif ekşimsidir Asitliği düzenlemek için kullanılırsuda çözünürlüğü yüksektir
Tartarik asit:
Çözünürlüğü yüksek bir asittirAsitlik ve tat için kullanılır Üzümde bulunur
Günlük hayatta karşılaştığımız maddelerden bir kısmı asit ve baz içerir Asit ve bazlar her zaman evimizde bulundurduğumuz bazı mamullerin içinde bulunur Şimdi bu mamullerin içinde bulunan asit ve bazları sırasıyla aşağıda gösterelim
Şampuan: Ammonium laureth sulfate Ammonium lauryl sulfate Sodium chloride Ammonium xylenesulfanete Sodyum citrate Sitrik asit Hydrogenated polydecene Terasodium EDTA Disodium EDTA
Diş macunu: Kalsiyum karbonat Sodium lauryl sulfate Sodium monofluorophosphate Sodium carrageenan Sodium silicate
Saç spreyi: Cetrimonium chloride Stearalkonium chloride Laktik asit Palmitik asit Salicylic asit
Sabun: Sodium cocoly ısethionate Stearic asit Sodium ısethionate Sodium tallowate Coconut asit Sodium stearete Sodium polm kernelate Sodium chloride Trisodium EDTA
Cilt bakım kremi: Sodium cetearyl sulfate Sodium carbomer
Tıraş köpüğü: Palmitik asit Stearic asit Sodyum silikat Potasyum klorür
Vitamin hapı: Sorbik asit Folik asit Sitrik asit anhidr
Ketçap: Askorbik asit Sodyum benzoat Potasyum sorbat
Mayonez: Sorbik asit
Kola: İnorganik asitliği düzenleyici H3PO4 Fosforik asit
Margarin: Sitrik asit Potasyum sorbat
Limon sosu: Sitrik asit Askorbik asit

Kabartma tozu: Stabilizor(sodyum asit pirofosfat E450)


Yiyecek ve içeceklerimize bulunan asitlerin yenilip içilmesinde bir mahsur yokken suni olarak elde edilen asitlerin yenilip içilmesi tehlike arz eder Simdi sağlığımız için zararlı olan asitleri inceleyelim
E-230 Sorbik asit: Vitamin B12’yi yok ediyor
E-250 sodyum nirit, E251 Sodyum nitrat : Kalp damar hastalıkları(tüm sosis ve salamlarda)
E-120 Karminik asit: nörolojik hastalıklar
E-330 sitrik asit: En tehlikeli kanserojen etki maddesi olup ne yazık ki bir çok hazır gıdada bulunuyor(gofret, meyve suları, bazı hazır çorbalar,teneke konserve turşular, bazı hazır yaprak sarmaları,bazı şekerlemeler)
E-300 Askorbik asit : Kanserojen etki maddesi (bazı portakal sulu içeceklerde)
Yurt dışında yasaklanan bizde hâlâ kullanılan katkılar:
E-211 sodyum benzoat: ketçaplarda bulunur
E-210 Benzoik asit,
E-211 Sodyum benzoat,
E-213 Kalsiyum benzoat,
E-214 Etil-p-hidroksibenzoat,
E-215 Sodyum etil-p-hidroksibenzoat,
E-216 Propil-p-hidroksibenzoat,
E-217 Sodyum propil-p-hidroksibenzoat
Bunlar renkli draje çikolatalarda ve kaymaklı bisküvilerde kullanılır Kalp hastalıkları, damar sertlikleri ve tıkanıklıklara yol açan katkı maddeleridir
Mide ve bağırsak hastalıklarına yol açan katkılar:
E-338 Ortofosforik asit
E-339 Sodyum fosfat
E-340 Monopotasyum fosfat
E-341 Monokalsiyum fosfat
__________________



Tüm bölümlerimize yetkili alımları başlamıştır başvurmak için aşşağıdaki linke tıklayınız


Yaso isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Sponsored Links
Cevapla

Bookmarks

Tags
asitler, bulunur, hangi, yiyeceklerde


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Gitmek istediğiniz klasörü seçiniz

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
9.sınıF (Lise1) Biyoloji = Enzimlerin hangi alanlarda hangi amaclarla kullanıldıgı bykaranteli Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk) 4 03-16-2010 19:05
Yeni sistemde hangi bölümler hangi puanlama ile alıyor? MF 1 ve YGS 1 Puan Türü Lisa Yaso Sınavlar ve Hazırlık - ÖSYM 0 11-14-2009 09:53
Tam 25 bin kişiye iş imkanı geliyor hangi firmalar işçi alacak hangi firmalara ne kad Yaso Yurttan Haberler 0 11-01-2009 20:39
elementler hangi alanlarda kullan Hangi element nerede kuLLanılır ? Yaso KiMya 1 10-31-2009 12:02
hangi ünlü hangi okuldan mezun oldu Sevgi Magazin Turu 8 10-07-2009 01:32


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 08:18 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Toplist
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir, yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız doganinternet@hotmail.com email adresine bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.
Report Abuse, Harassment, Scamming, Hacking, Warez, Crack, Divx, Mp3 or any Illegal Activity to doganinternet@hotmail.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626