Forumson  

Reklamı Kapat


Geri git   Forumson > Eğitim - Üniversiteler - Sınavlar > Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk)

Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk)

tanzimat edebiyatı ile ilgili çıkmış sorular

Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk) kategorisinde açılmış olan tanzimat edebiyatı ile ilgili çıkmış sorular konusu , ÖSS Çıkmış Sorular - Tanzimat Edebiyatı 1 Aşağıda verilen belirtici niteliklerden hangi*sine Tanzimat romanında rastlanmaz? (1974/ÖSYS) A) Konular genellikle günlük hayattan ya da tarihten alınır B) Cariyelik kurumunu ve alafrangalık ...


Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05-05-2011, 13:50   #1
Operator
 
Yaso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: Jan 2008
Mesajlar: 32.393
Teşekkürleri: 0
1 mesajına 1 kere teşekkür edildi.
Tecrübe Puanı: 1000
Yaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond repute
Standart tanzimat edebiyatı ile ilgili çıkmış sorular

ÖSS Çıkmış Sorular - Tanzimat Edebiyatı

1 Aşağıda verilen belirtici niteliklerden hangi*sine Tanzimat romanında rastlanmaz?

(1974/ÖSYS)

A) Konular genellikle günlük hayattan ya da tarihten alınır

B) Cariyelik kurumunu ve alafrangalık özentisini işler

C) Kişiler genellikle tek yönlü ele alınır; iyiler mükâfatlandırılır

D) Olayların akışında rastlantılara çok yer verilir

E) Romanın içinde bilgi ve öğüt vermekten kaçınılır



2 “Hemen hemen konusuz denecek kadar basit olan bu güldürünün iki büyük özelliği vardır: Bir yandan, bize edebiyatımızın o güne dek semtine uğramadığı yeni bir gerçekliğin kapısını açar; ömür yandan da ortaoyunu ve meddah hikayeleri gibi yerli sanatlardan yararlanır Böylece, yazarın ulusal bir tiyatroya varacak en kısa yolu aradığı muhakkaktır

Bu yazıya göre, aşağıdaki yazarlarımızın hangisi, hangi yapıtıyla, nasıl ulusal tiyatroya varacak en kısa yolu aramıştır?

(1978/ÖSYS)

A) Namık Kemal, “Vatan Yahut Silistre” oyunuyla, vatan sevgisini dile getirerek

B) Abdülhak Hamit, “Eşber” adlı yapıtıyla, vatan sevgisini her şeyin üstünde tutarak

C) Şinasi, “Şair Evlenmesi” oyunuyla, halk geleneğinden yararlanarak

D) Ahmet Vefik Paşa, “Zoraki Takip” oyunuyla, Moliere’in bir yapıtını Türkçeye uyarlayarak

E) Abdülhak Hamit, “Sabr ü Sebat” adlı yapı*tıyla, atasözlerimizi bol bol kullanarak



3 “Gerçek köy ve doğal tasvirleri yanında, köy*lünün ufak tefek tasalarını, köylü psikolojisini güzel bir gerçeklikle veren “Karabibik” adli hikaye ile edebiyatımıza ilk olarak “iç konuşma” dediğimiz teknik girmiş oluyor

Burada “iç konuşma” ile anlatılmak istenilen aşağıdakilerden hangisidir?

(1979/ÖSYS)

A) Bir konuşma içinde başkalarının konuşmasını verme

B) İki üç kişinin kendi aralarında çok yavaş sesle konuşmaları

C) Başkalarının anlayamayacağı bir dille konuşma

D) İki kişinin kendi aralarında kararlaştırdık*ları imlerle (işaretlerle) konuşması

E) Ruhsal durumu yansıtan kendi kendine konuşma



4 “Bizde roman Halit Ziya ile başlar Namık Ke*mal’in romanı, sadece denemede kaldı Onunla hemen aynı yıllarda işe başlayan Mithat Efen*di’nin halka okuma zevkini aşılamaktaki hizmeti inkar edilemez Fakat sanat yapıtının ilk koşulu olan, biçimden daima yoksundu Birçok sorun*lara dokunmasına, hayatımızdaki aykırılıkları görmesine, hatta şöyle böyle sürükleyici olaylar bulma yeteneğine karşın yazdıklarına hiçbir ha*yat sıcaklık geçiremedi Bulduğu bazı yerli tipler, romancılık sanatına, ancak başkalarının elinde yeniden yoğrulduktan sonra mal oldu

Parçada Ahmet Mithat’ın romancılığına iliş*kin özelliklerden hangisine değinilmemiştir?

(1982/ÖSYS)

A) Okuyucunun genel bilgisini genişletmeyi amaçlaması

B) Geniş halk kitlelerine okumayı sevdirmesi

C) Romanlarının teknik yönden kusurlu olması

D) Kimi romanlarında “Realizm” izlerinin bulunması

E) Kimi romanlarında yerli hayat sahnelerine rastlanması



5 Ziya Paşa’ya karşı kargınlığı vardı; biraz da bu kırgınlığın etkisiyle olacak Harabat’ın çıkışını iyi karşılamadı Birinci cildi için Tahrib-i Harabat’ı ikincisi için de Takip’i yazdı

Bu paragrafta kendisinden söz edilen kişi, aşağıdakilerden hangisidir? (1986/ÖSYS)

A) Şinasi

B) Ahmet Vefik Paşa

C) Ahmet Mithat Efendi

D) Abdülhak Hamit

E) Namık Kemal







6 Nabizade Nazım’ın Karabibik adlı eseri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

(1987/ÖSYS)

A) Edebiyatımızda Realizmin başarılı bir örneğidir

B) Kırsal kesim gerçeğine ilk kez değinilmiştir

C) Romandan çok, uzun hikaye özelliklerine sahiptir

D) Kişilerin bulundukları çevreye göre yazılmış başarılı ilk eserdir

E) İlk psikolojik roman örneğidir



7 Türk edebiyatında Batılı roman türünün ilk örneği olarak anılan, 1859’da Fenelon’dan Divan edebiyatının sanatlı, ağdalı anlatımıyla özet olarak dilimize çevrilen eser ve bu ese*rin çevirmeni aşağıdakilerden hangisidir?

(1987/ÖSYS)

A) Kamelyalı Kadın – Ahmet Mithat Efendi

B) Sefiller – Şemsettin Sami

C) Emil – Ziya Paşa

D) Telemak – Yusuf Kamil Paşa

E) Robenson Hikayesi – Ahmet Vefik Paşa



8 Kimilerine göre edebiyattaki bilgiler, bilim ortamından edebiyat ort***** bir tür çeviridir Edebiyat, bilginlerin daha önce araştırıp bulduğunu halka yayan bir araçtan başka bir şey değildir Edebiyat yazarı, coğrafya, fizik, sosyoloji, tarih gibi erişebildiği her kaynağa uzanır Belli sonuçları, halk için yorumlamak, halka açmakla görevlidir bu tür edebiyat

Yukarıda belirtilen edebiyat anlayışına uygun eserler veren yazarımız kimdir?

(1987/ÖSYS)

A) Namık Kemal

B) Şemsettin Sami

C) Ahmet Mithat Efendi

D) Halit Ziya Uşaklıgil

E) Yakup Kadri Karaosmanoğlu







9 Fransız edebiyatını örnek alan ve yazarları büyük ölçüde etki*sinde kaldı Bu akımın toplumculuk anlayışı Tanzimat yazarlarına çekici geldi şeyde akıl ve mantığı ön plana alan bu akım*dan Ekrem gibi sanatçılar etkilendi

Yukarıda numaralanmış yerlerin hangisinde bilgi yanlışı vardır? (1990/ÖSYS)

A) I B) II C) III D) IV E) V





10 Namık Kemal ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? (1990/ÖSYS)

A) Edebiyatı, düşüncelerini halka yaymak, bu yolla toplumu geliştirmek için araç olarak kullanmıştır

B) Eski edebiyata karşı olduğu halde yeni düşünce ve kavramları yaymak amacıyla yazdığı şiirlerinin çoğunda, biçim ve dil bakımından eskiye bağlı kalmıştır

C) Batı şiirini tanıtmak amacıyla Fransız şairlerinden manzum çeviriler yapmıştır

D) edebiyattaki yerini, nesir alanında özellikle makale, piyes, roman, eleştiri, tarih türünde yazdığı eserler belirlemiştir

E) Yazıda konuşma dilinin kullanılmasından yana olmuş ve özellikle tiyatrolarını oldukça sade bir dille yazmıştır



11 Aşağıda verilen bilgilerden hangisi Şinasi’ye ait değildir? (1993/ÖSYS)

A) Dil ve edebiyat üzerinde görüşlerini Lond*ra’da çıkan Hürriyet gazetesinde yayımla*dığı “Şiir ve İnşa” makalesinde anlatmıştır

B) Şiirlerinde konu birliğine ve bütün güzelliğine önem vermiştir

C) Fransızcadan manzum olarak Türkçeye çe*virdiği bazı şiirleri, asıllarıyla birlikte Tercû*me-i Manzume adlı bir kitapta toplanmıştır

D) Batı edebiyatı yolunda eser veren ilk Türk sanatçıdır

E) Düşüncelerini yalın ve açık bir anlatımla söylemeye, konuşma dilini yazı dili haline getirmeye çalışmıştır



12 Onun tiyatro eseri, sahne tekniği açısından zayıf olduğu gibi dil açısından da oynamaya elverişli değildir Piyeslerin bir bölümü manzum, bir bölümü nesir, bir bölümü de nazım–nesir karışık olarak yazılmıştır Bunların birkaçının konusu günlük hayattan alınmış fakat çoğunda tarihi bir olay işlenmiştir

Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdaki*ler*den hangisidir? (1995/ÖSYS)

A) Abdülhak Hamit B) Muallim Naci

C) Şinasi D) Ahmet Vefik Paşa

E) Şemsettin Sami



13 Bu sanatçımızın adı anılınca öteki dallarda verdiği ürünlerden çok, şiiri gelir akla Şiirlerinde değişik dönemler vardır Gençlik yıllarında biçim ve içerik yönünden eski şiirin izinde yürürken, Şinasi ile tanıştıktan sonra asıl yolunu bulmuştur Şiirlerde eski biçim yine sürmüş ama içerik değişmiştir Özellikle de sosyal konulara ağırlık vermiştir Ancak vatan ve özgürlük aşkını dile getiren şiirleriyle daha çok tanınır

Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir? (1995/ÖSYS)

A) Ziya Paşa B) Cenap Şehabettin

C) Namık Kemal D) Recaizade M Ekrem

E) Tevfik Fikret



14 Tanzimat Edebiyatı’nın kurucularındandır Şiir de yazmış olmakla birlikte asıl ününü gazete*cilik alanındaki çalışmalarıyla sağladı Çıkardı*ğı Tasvir-i Efkâr gazetesinde halkın anlayacağı bir dille yazmanın gerektiğini savundu Düzya*zıda noktalama işaretini kullanarak düşüncele*rini kısa, yalın cümlelerle anlattı Konuşma di*lini başarıyla kullanarak Batı tekniğine uygun tiyatronun ilk örneğini de o verdi

Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdaki*lerden hangisidir? (1998/ÖSYS)

A) Namık Kemal B) Ziya Paşa

C) Şinasi D) Şemsettin Sami

E) Agâh Efendi



15 , Türk edebiyatında tarzda yazılmış tiyatrodur Yapıtın (1859) ve (1860) yıllarda Türkiye’de Türkçe oyunlar oynanan tiyatro yoktu

Yukarıda boş bırakılan yerlere, sırasıyla aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi gerekir? (2006/ÖSYS)

A) Zavallı Çocuk – özgün – bir – beğenildiği – yayıldığı

B) Afife Anjelik – yeni – son – bilinmediği – tanınmdığı

C) Şair Evlenmesi – batılı – ilk – yazıldığı – basıldığı

D) Hasan Mellah – bilinen – gerçek – övüldüğü – yerildiği

E) Aşk-ı Memnu – modern – klasik – okunduğu – sevildiği



16 -da”yı birleştirip tiyatroyu olarak nitelendirmiştir Onun tiyatro hakkındaki düşüncelerini Harzemşah Mukaddimesi’nden öğrenmek müm*kündür

Bu cümledeki altı çizili sözlerden hangisin*de bilgi yanlışı vardır? (2006/ÖSYS)

A) I B) II C) III D) IV E) V



17 Tanzimat edebiyatıyla ilgili aşağıdaki yargı*lardan hangisi yanlıştır? (2006/ÖSYS)

A) Makale, fıkra, deneme gibi Batıdan alınmış yazı türleri bu dönemde gazeteler aracılığıyla edebiyatımıza girmiştir

B) Yeni nazım şekilleriyle birlikte Divan edebiyatı nazım şekilleri de kullanılmıştır

C) Ahmet Mithat, Şemsettin Sami bu dönemin romancılarındandır

D) Vatan, millet, adalet, hürriyet gibi kavramlar bu dönemde kullanılmaya başlanmıştır

E) Bu dönemde çıkan resmi gazeteler, Tercümân-ı Ahvâl ve Tasvîr-i Efkâr’dır



Tanzimat edebiyatı CEVAPLAR

1 E

2 C

3 E

4 A

5 E

6 E

7 C

8 D

9 D

11 A

12 A

13 C

14 C

15 C

16 A

17 E

alıntıdır
__________________



Tüm bölümlerimize yetkili alımları başlamıştır başvurmak için aşşağıdaki linke tıklayınız


Yaso isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Tags
Çıkmış, edebiyatı, ile, ilgili, sorular, tanzimat


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Anlatım teknikleri ile ilgili sınavlarda çıkmış sorular Yaso Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk) 0 04-30-2010 11:36
Zarf ve sıfatlarla ilgili össde çıkmış sorular Yaso Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk) 1 04-11-2010 22:01
ÖSS çıkmış sorular (servet-i fünun dönemiyle ilgili) Korax Sınavlar ve Hazırlık - ÖSYM 0 11-09-2009 10:08
son 17 yılda öss de çıkmış trablusgarp ile ilgili sorular Korax Sınavlar ve Hazırlık - ÖSYM 13 10-07-2009 09:57
Soru tanzimat edebiyatı ile ilgili herşey cevabi iceride Yaso Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk) 0 10-04-2009 20:26


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 03:48 .


5651 sayılı yasaya göre forumumuzdaki mesajlardan doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir. Şikayet Mailimiz. doganinternet@hotmail.com - streetken27@gmail.com Film İzle bedava film izle
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626