Forumson

tanzimat edebiyatı ile ilgili çıkmış sorular

Eğitim - Üniversiteler - Sınavlar Katagorisinde ve Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk) Forumunda Bulunan tanzimat edebiyatı ile ilgili çıkmış sorular Konusunu Görüntülemektesiniz.->ÖSS Çıkmış Sorular - Tanzimat Edebiyatı forumson.com - tanzimat edebiyatı ile ilgili çıkmış sorular 1. Aşağıda verilen belirtici niteliklerden hangi*sine ...


Reklamı Kapat

Geri git   Forumson > Eğitim - Üniversiteler - Sınavlar > Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk)


Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk)

Yeni Konu aç   Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 05-05-2011, 12:50   #1 (permalink)
Operator

Yasal UyarıArkadaşlar Lütfen Konulara Cevap Yazalım iyi veya Kötü Değerlendirelim Emeğe Saygı!
 
Yaso - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Bilgiler
Üyelik tarihi: Jan 2008

Mesajlar: 32,275
Konuları: 30795

Tesekkür: 3
481 Mesajina 1044 Tesekkür Aldi Üye No: 28
REP Gücü : 1000
REP Puanı : 27049
Yaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond reputeYaso has a reputation beyond repute
Seviye: 92 [♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥♥ Bé-Yêu ♥]
Aktiflik: 3437 / 3437
Güç: 10758 / 44115
Deneyim: 66%
İletisim

Standart tanzimat edebiyatı ile ilgili çıkmış sorular

 

ÖSS Çıkmış Sorular - Tanzimat Edebiyatı
forumson.com - tanzimat edebiyatı ile ilgili çıkmış sorular
1. Aşağıda verilen belirtici niteliklerden hangi*sine Tanzimat romanında rastlanmaz?

(1974/ÖSYS)

A) Konular genellikle günlük hayattan ya da tarihten alınır.

B) Cariyelik kurumunu ve alafrangalık özentisini işler.

C) Kişiler genellikle tek yönlü ele alınır; iyiler mükâfatlandırılır.

D) Olayların akışında rastlantılara çok yer verilir.

E) Romanın içinde bilgi ve öğüt vermekten kaçınılır.



2. “Hemen hemen konusuz denecek kadar basit olan bu güldürünün iki büyük özelliği vardır: Bir yandan bize edebiyatımızın o güne dek semtine uğramadığı yeni bir gerçekliğin kapısını açar; ömür yandan da ortaoyunu ve meddah hikayeleri gibi yerli sanatlardan yararlanır. Böylece yazarın ulusal bir tiyatroya varacak en kısa yolu aradığı muhakkaktır.”

Bu yazıya göre aşağıdaki yazarlarımızın hangisi hangi yapıtıyla nasıl ulusal tiyatroya varacak en kısa yolu aramıştır?

(1978/ÖSYS)

A) Namık Kemal “Vatan Yahut Silistre” oyunuyla vatan sevgisini dile getirerek

B) Abdülhak Hamit “Eşber” adlı yapıtıyla vatan sevgisini her şeyin üstünde tutarak

C) Şinasi “Şair Evlenmesi” oyunuyla halk geleneğinden yararlanarak

D) Ahmet Vefik Paşa “Zoraki Takip” oyunuyla Moliere’in bir yapıtını Türkçeye uyarlayarak

E) Abdülhak Hamit “Sabr ü Sebat” adlı yapı*tıyla atasözlerimizi bol bol kullanarak



3. “Gerçek köy ve doğal tasvirleri yanında köy*lünün ufak tefek tasalarını köylü psikolojisini güzel bir gerçeklikle veren “Karabibik” adli hikaye ile edebiyatımıza ilk olarak “iç konuşma” dediğimiz teknik girmiş oluyor.”

Burada “iç konuşma” ile anlatılmak istenilen aşağıdakilerden hangisidir?

(1979/ÖSYS)

A) Bir konuşma içinde başkalarının konuşmasını verme

B) İki üç kişinin kendi aralarında çok yavaş sesle konuşmaları

C) Başkalarının anlayamayacağı bir dille konuşma

D) İki kişinin kendi aralarında kararlaştırdık*ları imlerle (işaretlerle) konuşması

E) Ruhsal durumu yansıtan kendi kendine konuşma



4. “Bizde roman Halit Ziya ile başlar. Namık Ke*mal’in romanı sadece denemede kaldı. Onunla hemen aynı yıllarda işe başlayan Mithat Efen*di’nin halka okuma zevkini aşılamaktaki hizmeti inkar edilemez. Fakat sanat yapıtının ilk koşulu olan biçimden daima yoksundu. Birçok sorun*lara dokunmasına hayatımızdaki aykırılıkları görmesine hatta şöyle böyle sürükleyici olaylar bulma yeteneğine karşın yazdıklarına hiçbir ha*yat sıcaklık geçiremedi. Bulduğu bazı yerli tipler romancılık sanatına ancak başkalarının elinde yeniden yoğrulduktan sonra mal oldu.”

Parçada Ahmet Mithat’ın romancılığına iliş*kin özelliklerden hangisine değinilmemiştir?

(1982/ÖSYS)

A) Okuyucunun genel bilgisini genişletmeyi amaçlaması

B) Geniş halk kitlelerine okumayı sevdirmesi

C) Romanlarının teknik yönden kusurlu olması

D) Kimi romanlarında “Realizm” izlerinin bulunması

E) Kimi romanlarında yerli hayat sahnelerine rastlanması



5. Ziya Paşa’ya karşı kargınlığı vardı; biraz da bu kırgınlığın etkisiyle olacak Harabat’ın çıkışını iyi karşılamadı. Birinci cildi için Tahrib-i Harabat’ı ikincisi için de Takip’i yazdı.

Bu paragrafta kendisinden söz edilen kişi aşağıdakilerden hangisidir? (1986/ÖSYS)

A) Şinasi

B) Ahmet Vefik Paşa

C) Ahmet Mithat Efendi

D) Abdülhak Hamit

E) Namık Kemal







6. Nabizade Nazım’ın Karabibik adlı eseri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

(1987/ÖSYS)

A) Edebiyatımızda Realizmin başarılı bir örneğidir.

B) Kırsal kesim gerçeğine ilk kez değinilmiştir.

C) Romandan çok uzun hikaye özelliklerine sahiptir.

D) Kişilerin bulundukları çevreye göre yazılmış başarılı ilk eserdir.

E) İlk psikolojik roman örneğidir.



7. Türk edebiyatında Batılı roman türünün ilk örneği olarak anılan 1859’da Fenelon’dan Divan edebiyatının sanatlı ağdalı anlatımıyla özet olarak dilimize çevrilen eser ve bu ese*rin çevirmeni aşağıdakilerden hangisidir?

(1987/ÖSYS)

A) Kamelyalı Kadın – Ahmet Mithat Efendi

B) Sefiller – Şemsettin Sami

C) Emil – Ziya Paşa

D) Telemak – Yusuf Kamil Paşa

E) Robenson Hikayesi – Ahmet Vefik Paşa



8. Kimilerine göre edebiyattaki bilgiler bilim ortamından edebiyat ort***** bir tür çeviridir. Edebiyat bilginlerin daha önce araştırıp bulduğunu halka yayan bir araçtan başka bir şey değildir. Edebiyat yazarı coğrafya fizik sosyoloji tarih gibi erişebildiği her kaynağa uzanır. Belli sonuçları halk için yorumlamak halka açmakla görevlidir bu tür edebiyat.

Yukarıda belirtilen edebiyat anlayışına uygun eserler veren yazarımız kimdir?

(1987/ÖSYS)

A) Namık Kemal

B) Şemsettin Sami

C) Ahmet Mithat Efendi

D) Halit Ziya Uşaklıgil

E) Yakup Kadri Karaosmanoğlu







9. Fransız edebiyatını örnek alan ve yazarları büyük ölçüde etki*sinde kaldı. Bu akımın toplumculuk anlayışı Tanzimat yazarlarına çekici geldi. şeyde akıl ve mantığı ön plana alan bu akım*dan Ekrem gibi sanatçılar etkilendi.

Yukarıda numaralanmış yerlerin hangisinde bilgi yanlışı vardır? (1990/ÖSYS)

A) I B) II C) III D) IV E) V





10. Namık Kemal ile ilgili aşağıdaki yargılardan hangisi yanlıştır? (1990/ÖSYS)

A) Edebiyatı düşüncelerini halka yaymak bu yolla toplumu geliştirmek için araç olarak kullanmıştır.

B) Eski edebiyata karşı olduğu halde yeni düşünce ve kavramları yaymak amacıyla yazdığı şiirlerinin çoğunda biçim ve dil bakımından eskiye bağlı kalmıştır.

C) Batı şiirini tanıtmak amacıyla Fransız şairlerinden manzum çeviriler yapmıştır.

D) edebiyattaki yerini nesir alanında özellikle makale piyes roman eleştiri tarih türünde yazdığı eserler belirlemiştir.

E) Yazıda konuşma dilinin kullanılmasından yana olmuş ve özellikle tiyatrolarını oldukça sade bir dille yazmıştır.



11. Aşağıda verilen bilgilerden hangisi Şinasi’ye ait değildir? (1993/ÖSYS)

A) Dil ve edebiyat üzerinde görüşlerini Lond*ra’da çıkan Hürriyet gazetesinde yayımla*dığı “Şiir ve İnşa” makalesinde anlatmıştır.

B) Şiirlerinde konu birliğine ve bütün güzelliğine önem vermiştir.

C) Fransızcadan manzum olarak Türkçeye çe*virdiği bazı şiirleri asıllarıyla birlikte Tercû*me-i Manzume adlı bir kitapta toplanmıştır.

D) Batı edebiyatı yolunda eser veren ilk Türk sanatçıdır.

E) Düşüncelerini yalın ve açık bir anlatımla söylemeye konuşma dilini yazı dili haline getirmeye çalışmıştır.



12. Onun tiyatro eseri sahne tekniği açısından zayıf olduğu gibi dil açısından da oynamaya elverişli değildir. Piyeslerin bir bölümü manzum bir bölümü nesir bir bölümü de nazım–nesir karışık olarak yazılmıştır. Bunların birkaçının konusu günlük hayattan alınmış fakat çoğunda tarihi bir olay işlenmiştir.

Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdaki*ler*den hangisidir? (1995/ÖSYS)

A) Abdülhak Hamit B) Muallim Naci

C) Şinasi D) Ahmet Vefik Paşa

E) Şemsettin Sami



13. Bu sanatçımızın adı anılınca öteki dallarda verdiği ürünlerden çok şiiri gelir akla. Şiirlerinde değişik dönemler vardır. Gençlik yıllarında biçim ve içerik yönünden eski şiirin izinde yürürken Şinasi ile tanıştıktan sonra asıl yolunu bulmuştur. Şiirlerde eski biçim yine sürmüş ama içerik değişmiştir. Özellikle de sosyal konulara ağırlık vermiştir. Ancak vatan ve özgürlük aşkını dile getiren şiirleriyle daha çok tanınır.

Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdakilerden hangisidir? (1995/ÖSYS)

A) Ziya Paşa B) Cenap Şehabettin

C) Namık Kemal D) Recaizade M. Ekrem

E) Tevfik Fikret



14. Tanzimat Edebiyatı’nın kurucularındandır. Şiir de yazmış olmakla birlikte asıl ününü gazete*cilik alanındaki çalışmalarıyla sağladı. Çıkardı*ğı Tasvir-i Efkâr gazetesinde halkın anlayacağı bir dille yazmanın gerektiğini savundu. Düzya*zıda noktalama işaretini kullanarak düşüncele*rini kısa yalın cümlelerle anlattı. Konuşma di*lini başarıyla kullanarak Batı tekniğine uygun tiyatronun ilk örneğini de o verdi.

Bu parçada sözü edilen sanatçı aşağıdaki*lerden hangisidir? (1998/ÖSYS)

A) Namık Kemal B) Ziya Paşa

C) Şinasi D) Şemsettin Sami

E) Agâh Efendi



15. ... Türk edebiyatında ... tarzda yazılmış ... tiyatrodur. Yapıtın ... (1859) ve ... (1860) yıllarda Türkiye’de Türkçe oyunlar oynanan tiyatro yoktu.

Yukarıda boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi gerekir? (2006/ÖSYS)

A) Zavallı Çocuk – özgün – bir – beğenildiği – yayıldığı

B) Afife Anjelik – yeni – son – bilinmediği – tanınmdığı

C) Şair Evlenmesi – batılı – ilk – yazıldığı – basıldığı

D) Hasan Mellah – bilinen – gerçek – övüldüğü – yerildiği

E) Aşk-ı Memnu – modern – klasik – okunduğu – sevildiği



16. -da”yı birleştirip tiyatroyu olarak nitelendirmiştir. Onun tiyatro hakkındaki düşüncelerini Harzemşah Mukaddimesi’nden öğrenmek müm*kündür.

Bu cümledeki altı çizili sözlerden hangisin*de bilgi yanlışı vardır? (2006/ÖSYS)

A) I B) II C) III D) IV E) V



17. Tanzimat edebiyatıyla ilgili aşağıdaki yargı*lardan hangisi yanlıştır? (2006/ÖSYS)

A) Makale fıkra deneme gibi Batıdan alınmış yazı türleri bu dönemde gazeteler aracılığıyla edebiyatımıza girmiştir.

B) Yeni nazım şekilleriyle birlikte Divan edebiyatı nazım şekilleri de kullanılmıştır.

C) Ahmet Mithat Şemsettin Sami bu dönemin romancılarındandır.

D) Vatan millet adalet hürriyet gibi kavramlar bu dönemde kullanılmaya başlanmıştır.

E) Bu dönemde çıkan resmi gazeteler Tercümân-ı Ahvâl ve Tasvîr-i Efkâr’dır.



Tanzimat edebiyatı CEVAPLAR

1 E

2 C

3 E

4 A

5 E

6 E

7 C

8 D

9 D

11 A

12 A

13 C

14 C

15 C

16 A

17 E

alıntıdır
__________________



Tüm bölümlerimize yetkili alımları başlamıştır başvurmak için aşşağıdaki linke tıklayınız


Yaso isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Sponsored Links
Cevapla

Bookmarks

Tags
Çıkmış, edebiyatı, ile, ilgili, sorular, tanzimat


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Gitmek istediğiniz klasörü seçiniz

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Anlatım teknikleri ile ilgili sınavlarda çıkmış sorular Yaso Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk) 0 04-30-2010 10:36
Zarf ve sıfatlarla ilgili össde çıkmış sorular Yaso Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk) 1 04-11-2010 21:01
ÖSS çıkmış sorular (servet-i fünun dönemiyle ilgili) Korax Sınavlar ve Hazırlık - ÖSYM 0 11-09-2009 09:08
son 17 yılda öss de çıkmış trablusgarp ile ilgili sorular Korax Sınavlar ve Hazırlık - ÖSYM 13 10-07-2009 08:57
Soru tanzimat edebiyatı ile ilgili herşey cevabi iceride Yaso Siz Sorun Biz Cevaplayalim(Maximum 5-10dk) 0 10-04-2009 19:26


Bütün Zaman Ayarları WEZ +3 olarak düzenlenmiştir. Şu Anki Saat: 21:13 .


Powered by vBulletin® Version 3.8.3
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

Website Statistics
Toplist
Sitemiz bir forum sitesi olduğu için kullanıcılar her türlü görüşlerini önceden onay olmadan anında siteye yazabilmektedir, bu yazılardan dolayı doğabilecek her türlü sorumluluk yazan kullanıcılara aittir, yine de sitemizde yasalara aykırı unsurlar bulursanız doganinternet@hotmail.com email adresine bildirebilirsiniz, şikayetiniz incelendikten sonra en kısa sürede gereken yapılacaktır.
Report Abuse, Harassment, Scamming, Hacking, Warez, Crack, Divx, Mp3 or any Illegal Activity to doganinternet@hotmail.com

DMCA.com